Wij feliciteren de Universiteit Emanuel in Oradea Roemenië met de installatie van een 40 jaar oud prachtig Heyligers orgel.
Dit 26 stemmen tellende kerkorgel heeft in het verleden een Nederlandse gemeente gediend in één van de randdorpen van Den Haag, genaamd Loosduinen. Nadat het 4 jaar opgeslagen is geweest op verschillende locaties, heeft het eindelijk zijn bestemming gevonden in de 800 zitplaatsen tellende kapel van de Universiteit Emanuel.
Toen we begonnen met de werkzaamheden, vonden we het instrument in een betreurenswaardige toestand. Verschillende delen van de luidspreker console ontbraken, de muziekstandaard en de bank ontbraken, bovendien hadden muizen aanzienlijk feest gevierd in de elektronische omgeving van het orgel en verschillende met koper geëtste printplaten waren ernstig beschadigd als gevolg van het agressieve muis-vuil. Het meubilair van luidspreker console en speeltafel waren ook beoorlijk aangetast als gevolg van waterschade, waarschijnlijk in het verleden.
Uitgebreid onderhoud en restauratie was noodzakelijk, hetgeen bijna 3 weken van vele uren in beslag nam. Met de hulp van verschillende Roemeense vrijwilligers en de inspanningen van plaatselijke zakenmensen en een meubelfabrikant, bijgestaan door verschillende timmerlieden, was het mogelijk om de speeltafel te herstellen en het luidspreker console opnieuw op te bouwen, deels met het gebruik van de onderdelen die we hadden, maar grotendeels aangevuld met nieuwe. Een aparte kast werd gebouwd voor de behuizing van de orgel elektronica. Daarnaast was er veel werk te doen aan de elektronische onderdelen van het orgel en de klavieren waar veel restauratie en afregel werk aan moest gebeuren.
De resultaten rechtvaardigen echter alle inspanning en werk dat is verricht. Dit mooie instrument heeft zijn rechtmatige plaats gevonden in deze kapel met haar prachtige natuurlijke akoestiek en het lijkt erop dat het ooit was gemaakt voor deze omgeving.
Net voor de graduatie ceremonie was het werk klaar en is het orgel voor het eerst op deze locatie in gebruik genomen ter ondersteuning van het afstudeer concert.
Nooit eerder had de Universiteit Emanuel de beschikking over een concertorgel als dit en wij zijn ervan overtuigd dat dit een zegen en een voordeel voor velen en voor vele jaren zijn zal.